Przed i po: renowacja wiekowej willi w Toskani

Tanya harga

Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
Dengan mengklik 'Kirim' saya mengkonfirmasi bahwa saya telah membaca dan menyetujui Kebijakan Privasi bahwa informasi saya akan diproses.
Catatan: anda dapat mencabut persetujuan tersebut kapan saja dengan mengirim email ke privacy@homify.com.

Przed i po: renowacja wiekowej willi w Toskani

Martyna Wieczorek Martyna Wieczorek
{:asian=>"Asia", :classic=>"klasik", :colonial=>"kolonial", :country=>"country", :eclectic=>"eklektik", :industrial=>"industri", :mediterranean=>"mediterania", :minimalist=>"minimalis", :modern=>"modern", :rustic=>"pedesaan", :scandinavian=>"Skandinavia", :tropical=>"tropis"}  oleh mc2 architettura,
Loading admin actions …

Suvereto to malownicze miasteczko położone w zachodniej części Toskanii, w prowincji Livorno. Dziś w homify odwiedzimy to urokliwe miejsce, a konkretniej jedną z jego najstarszych willi, aby zobaczyć jak ten zapuszczony budynek powrócił do życia w zupełnie innej odsłonie. Rozciągające się po horyzont złociste pola, imponujące sylwetki wiekowych drzew i zaskakująco mała populacja są kwintesencją pięknego pejzażu, gdzie lata temu powstała ta imponująca konstrukcja. Dwupiętrowa willa o całkowitej powierzchni 450 m², która przetrwała lata użytkowania i trzy pokolenia mieszkańców, wymagała jednak generalnego remontu. Tego niełatwego zadania podjęli się architekci z włoskiego studia MC2 architettura, starając się dodać wiekowemu projektowi praktyczności i współczesnej funkcjonalności, nie ujmując przy tym nic z jego wyjątkowej duszy i historii.

W efekcie udało im się stworzyć projekt, który nie tylko odzwierciedla charakter i usposobienie wszystkich obecnych mieszkańców willi, ale oddaje też hołd minionym pokoleniom, które zamieszkiwały te mury w przeszłości. Zapraszamy do obejrzenia niezwykłej metamorfozy toskańskiej willi!

​Przed: fasada i otoczenie

Właśnie w takim stanie ekipa włoskich architektów zastała toskańską willę, która wkrótce zostanie przez nich poddana bardzo gruntownej przemianie. Lata użytkowania i eksploatacji pozostawiły wiekowe mury i wnętrza w iście opłakanej kondycji. Do tego stopnia, że budynek praktycznie nie nadawał się do zamieszkania! Na zdjęciu widać, że fasada i elewacja łuszczą się i kruszą, noszą ślady grzyba, wilgoci, ogólnego zaniedbania i nieprzemyślanych prób renowacji z przeszłości. Także ogród i otoczenie budynku sprawiają wrażenie poważnie zapuszczonych tylko podkreślając opłakany wygląd tego miejsca.

Po: widok na odnowioną willę

Już na pierwszy rzut oka widoczny na zdjęciu budynek w bardzo małym stopniu przypomina ten z poprzedniego zdjęcia. Wielu osobom ciężko w ogóle uwierzyć, że ta nowoczesna konstrukcja to w rzeczywistości odrestaurowana, wiekowa willa. Podczas prac remontowych, zdecydowano się usunąc jedną z niezbyt udanych dobudówek, wracając w projekcie do pierwotnego kształtu budynku. Teraz całą willę charakteryzuje harmonia i spójność, zaburzona jedynie przez konstrukcję tarasu na pierwszym piętrze. Nowe gładkie, białe ściany sprawiają wrażenie świeżych i jakby lżejszych potęgując ogromną zmianę jaka tu zaszła.

Równie istotne okazały się prace nad ogrodem i otaczającą dom zielenią – odnowiony teren wygląda teraz malowniczo i zachęcająco.

​Po: fasada z bliska

Przy bliższym spojrzeniu wyraźniej widać, że aby poprawić ogólną sylwetkę budynku usunięto szpecącą dobudówkę, a pierwsze piętro wykończono z pomocą drewnianego tarasu. Materiał ten został także wykorzystany w oknach i drzwiach budynku, dodatkowo ocieplając chłodną konstrukcję widoczną na zdjęciu sprzed remontu. Aby poprawić relację między willą a jej otoczeniem, także elewacja została nieco zmodyfikowana. Dodano w niej nowe okna, które teraz pozwalają przepięknemu toskańskiemu krajobrazowi przenikać do wnętrz budynku.

​Przed: taras

Widoczny na zdjęciu taras został stworzony w latach 80-tych. Jego ogromna powierzchnia pozwalała mieszkańcom cieszyć się ujmującym otoczeniem i krajobrazami włoskiej Toskanii. Mimo to taras w poprzednim wydaniu był miejscem odizolowanym i zupełnie niepołączonym z wnętrzem domu, przez co korzystanie z niego z roku na rok stawało się coraz bardziej niewygodne. Materiały z jakich został on wykonany także nie sprzyjały przyjemnemu spędzaniu czasu: balustrady w ruinie, proste ceglane ściany, zimne płytki i… zero cienia, w którym można by było skryć się w ciężkie, upalne dni.

Po: taras

Architekci z włoskiego studia MC2 architettura  dostrzegli jednak potencjał zaniedbanego tarasu i dołożyli wszelkich starań, by poprawić wygląd i użyteczność właśnie tej części domu. W tym celu użyto drewnianej boazerii, która przykryła poprzednią konstrukcję i zabytkowe mury. Dodatkowo zewnętrzna klatka schodowa pozwala na łatwiejszą komunikację między domem a ogrodem. Ogromne balkonowe okna są z kolei bezpośrednio połączone z wnętrzem części dziennej, która stanowi główny punkt i serce podziwianej przez nas wiekowej willi.

​Po: cień

Nic nie zostało z ponurej i przygnębiającej atmosfery, która przebijała się na wcześniejszym zdjęciu tarasu. Nowa, drewniana konstrukcja to miejsce relaksu i wypoczynku, gdzie mieszkańcy wilii mogą dowoli cieszyć się spędzaniem czasu w otoczeniu zachwycającej przyrody. Solidne zadaszenie wykonane z modrzewia pozwala na umiarkowany dopływ promieni słonecznych, zapewniając jednocześnie stały dostęp do odpoczynku w cieniu. Gra światła na drewnianej podłodze relaksuje i hipnotyzuje lokatorów szukających ucieczki przed lejącym się z nieba żarem.

Po: wnętrze i otoczenie

Jednym z głównych problemów prezentowanego budynku był zupełny brak związku między wnętrzem wilii a jej malowniczym, toskańskim otoczeniem. Najlepszym sposobem, żeby to zmienić okazało się dodanie dodatkowych okien, przez które urokliwy krajobraz może teraz swodobnie przenikać do wnętrza domu. Nową, wizualną i fizyczną relacje między wnętrzem a ogrodem, potęgują przesuwane drzwi tarasowe, które po otworzeniu pozwalają na stworzenie jednej wspólnej przestrzeni z zewnętrzną częścią budynku.

Po: wnętrza

Nowododana część znajdująca się na pierwszym piętrze stanowi strefę dzienną i wspólną prezentowanego domu. Wysokie sufity i duża przestrzeń sprawiają, że salon zachwyca rozmiarem i płynnym połączeniem z kuchnią i jadalnią. Do budowy tego pomieszczenia wykorzystano panele wykonane z litego drewna, które dodatkowo ocieplają wnętrze budynku. Kolejnym wyzwaniem, przed którym stanęli włoscy architekci była poprawa energooszczędności wiekowej willi. W tym celu postanowiono położyć dodatkową izolację zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz budynku, a także usprawniono system wentylacyjny całej konstrukcji. Aby wykorzystać naturalną energię słoneczną – charakterystyczną dla tej części Włoch – zamontowano nowoczesne panele słoneczne, które dodatkowo pomagają w produkcji gorącej wody.

​Po: ostatnie spojrzenie

Widoczny na zdjęciach stan włoskiej willi sprzed remontu może przerażać. Architektom ze studia MC2 architettura udało się jednak przywrócić wiekowej konstrucji blask i dostojeństwo. Co więcej wprowadzenie nowoczesnych i funkcjonalnych rozwiązań, sprawiło, że dom ten jest nie tylko piękny i przytulny, ale i przyjazny dla środowiska.

Jeżeli interesuje Cię więcej architektonicznych metmaorfoz i realizacji z serii Przed i Po koniecznie zajrzyj także do:

Przed i po: renowacja 100-letniego domu!

Przed i po: od zapuszczonego podwórza do stylowego mieszkania w Londynie

Przed i po: od starej ambasady do nowoczesnego apartamentu w Madrycie

 Rumah oleh Casas inHAUS, Modern

Butuh bantuan dengan projek Anda?
Hubungi kami!

Temukan inspirasi hunian