Stylowy dom jednorodzinny w Szczecinie

Tanya harga

Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
Dengan mengklik 'Kirim' saya mengkonfirmasi bahwa saya telah membaca dan menyetujui Kebijakan Privasi bahwa informasi saya akan diproses.
Catatan: anda dapat mencabut persetujuan tersebut kapan saja dengan mengirim email ke privacy@homify.com.

Stylowy dom jednorodzinny w Szczecinie

Martyna Wieczorek Martyna Wieczorek
 Ruang Keluarga oleh Pracownia Świętego Józefa, Modern
Loading admin actions …

Dom do którego wybierzemy się dzisiaj w serii homify 360°, to dom jednorodzinny położony w Szczecinie, w przepięknej okolicy puszczy Wkrzańskiej. Zarówno wnętrza jak i konstrukcja tego budynku zostały zaprojektowane przez architektów z koszalińskiej Pracowni Świętego Józefa.

Ten przestronny i pełen światła budynek zachwyca połączeniem stylowego klasycyzmu i funkcjonalnego minimalizmu. Neutralne i stonowane kolory nadają mu domową atmosferę ciepła i relaksu. Dodatkowo dzięki zastosowaniu dużych przeszkleń, drzwi bez progów i tego samego materiału w środku i na dworze, zgrabnie zatarto granicę pomiędzy tym co wewnątrz i na zewnątrz budynku uzyskując efektowną symbiozę między domem a jego otoczeniem.

W kształcie litery L

Budynek szczecińskiego domu zaprojektowano w kształcie litery L. To rozwiązanie umożliwiło stworzenie intymnego – choć niemałego – ogrodu skutecznie oddzielonego od ulicy biegnącej wzdłuż elewacji frontowej domu. Teren działki ma natomiast kształt zbliżony do kwadratu i choć znajduje się w zielonej okolicy puszczy Wkrzańskiej jest też dobrze skomunikowany z centrum miasta. Sam budynek został wybudowany metodą tradycyjną z pustaków ceramicznych osadzonych na ławie fundamentowej. Dach o konstrukcji krokwiowo płatwiowej pokryto natomiast dachówka ceramiczną w kolorze kasztanowym.

​Otwarta część dzienna

Na etapie projektowym architekci dużą uwagę przyłożyli do ekspozycji poszczególnych wnętrz i pomieszczeń. Największe przeszklenie wkomponowano w południową ścianę salonu, przez który światło słoneczne wpada pośrednio do połączonej z nim jadalni i dalej do kuchni. Dzięki naturalnemu spadkowi terenu działki przestrzeń ta delikatnie opada w kierunku południowym, co wykorzystano obniżając również poziom posadzki salonu, dzięki czemu wysokość tego pomieszczenia wynosi 303 cm.

​Salon

Widoczny na zdjęciu salon zaprojektowano w duchu minimalizmu. Liczą się tu przede wszystkim wygoda i praktycyzm, co podkreśla szary kolor ogromnej, rozłożystej sofy. Na uwagę zasługuje także betonowa konstrukcja kominka. Jego monumentalny i prosty charakter nie tylko wizualnie dominuje nad częścią dzienną, ale ma też istotne zastosowanie praktyczne. Mimo użycia gruntowej pompy – jako źródła ciepła – dom ten można także ogrzewać kominkiem umieszczonym w centralnej części parteru, z którego poprowadzono kanały do każdego z pomieszczeń znajdujących się na piętrze budynku.

​Jadalnia i kuchnia

Zarówno elewacje jak i widoczne na zdjęciu wnętrza wykończono naturalnymi materiałami, takimi jak: ręcznie formowana cegła klinkierowa, drewno, kamień naturalny czy tynki cementowo wapienne. W otwartej części dziennej mocną dominantę wnętrza stanowi natomiast ceglaną ściana wykonana z surowej, czerwonej cegły. Pomiędzy kuchnią a jadalnią najłatwiej też dostrzec eklektyczny kontrast w wystroju prezentowanego domu. Sterylna, biała kuchnia z błyszczącymi frontami mebli i prostą wyspą widocznie nawiązuje do minimalizmu, podczas gdy ciemno-brązowe, drewniane meble stanowiące jadalnię,  to odwołanie do stylu klasycznego.

​Schody

Jednym z najciekawszych rozwiązań w odwiedzanym przez nas dzisiaj domu jest klatka schodowa łącząca parter i piętro budynku. Ceglana ściana oddzielająca schody od otwartej części dziennej nawiązuje do zewnętrznej elewacji budynku wykonanej z tego samego materiału. Także oryginalne, zaokrąglone łuki drzwiowe widoczne są na zewnątrz szczecińskiego domu. Ceglana konstrukcja pełni także funkcję przełamującą monotonną biel ścian, która zdominowała wystrój części dziennej.

​Łazienka

W łazience urządzonej pod skosem dominują biel i drewno. Okolica wanny została natomiast wyłożona naturalnymi kamykami, co zwiększa odporność podłogi na wodę i zabrudzenia. Ciekawym rozwiązaniem okazał się bardzo oryginalny pomysł inwestora polegający na umiejscowieniu prysznica w przejściu pomiędzy łazienką a siłownią z łaźnią parową. Szklane ściany umacniają wrażenie łączonej, otwartej przestrzeni.

​Pokój dziecięcy

Widoczny powyżej pokój dziecięcy ujmuje typowym dla stylu klasycznego urokiem i subtelną elegancją. Usytuowanie w spadzistej części poddasza potęguje wrażenie przytulności i ciepła. Stylowa biblioteczka, mała kanapa i stolik do przyjmowania gości oraz dobrze doświetlona oknem połaciowym przestrzeń do nauki z pewnością  zaspokoją potrzeby każdej dorastającej nastolatki. Stalowe łóżko, zwiewne zasłony i kwiecista pościel dodatkowo wprowadzają subtelną atmosferę romantyzmu.

Więcej interesujących projektów prosto od utalentowanych, polskich architektów znajdziesz w katalogach inspiracji:

Małe mieszkanie dlamłodej pary w Warszawie

homify360°: dom bez schodów we Wrocławiu

homify360°: dom na skarpie w Krakowie

 Rumah oleh Casas inHAUS, Modern

Butuh bantuan dengan projek Anda?
Hubungi kami!

Temukan inspirasi hunian